Hogyan szerezzen cégautót egy kisebb vállalkozás?

Hogyan szerezzen cégautót egy kisebb vállalkozás?

Azt, hogy egy nagyobb vállalatnak nagy flottára van szüksége, még viszonylag egyszerű megindokolni.

Kisebb cégek esetén azonban már nem biztos, hogy ennyire egyszerű a helyzet.

A flottákkal járó kedvezmények nyilvánvalóan vonzóak lehetnek, de nagy kérdés, hogy érdemes-e emiatt több autót is fenntartania a vállalkozásnak.

Most megnézzük, milyen módokon juthat céges autóhoz egy hazai, kisebb vállalkozás, és megvizsgáljuk azt is, milyen előnyök és hátrányok tartoznak mindegyikhez.

A legolcsóbb megoldás: ha egyáltalán nincs cégautó

Alapvetően két nagyon fontos oka van annak, ha egy cégnek cégautóra van szüksége:

  1. A munkavégzéshez alapvetően szükség van a járműre – nélküle a vállalkozás nem tudja működtetni a szolgáltatását.
  2. A munkaerőszerzés, illetve megtartás szempontjából fontos, hogy az alkalmazottak kapjanak magáncélra is használható céges autót.

Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy minden egyes vállalkozás esetében ez a két tényező valóban szerepet játszik!

Cégvezetőként tehát érdemes átgondolni, hogy valóban szükség van-e a céges autóra, és ha a válasz ezek fényében „igen”, akkor kell megtenni a következő lépést – de ha nem, akkor az erre szánt összeget érdemes inkább valami másra fordítani.

Néha szükség lenne egy autóra – de nem állandóan

Néha szükség lenne egy autóra – de nem állandóan

Beszéltünk arról, amikor nincs szükség céges autóra, és nemsokára arra is rátérünk, amikor igen – most viszont foglalkozzunk azzal, ami a kettő között van.

Az elemzések alapján egy kisebb autó esetén egy év alatt minimum 7.500, közepesnél 16.000 kilométert kell menni ahhoz, hogy megérje egy cégnek a beruházás – ez alatt azonban már nem feltétlenül térül meg az a sok adminisztráció és ügyintézés, amivel egy jármű fenntartása jár.

Amennyiben ilyen helyzet áll fenn, nagyon valószínű, hogy a vállalkozásnak nincs szüksége a mindennapi munkavégzéshez a céges autóra, éppen ezért érdemes alternatív, időszakos megoldásokban gondolkozni.

Ez megoldható a különféle carsharing szolgáltatások igénybevételével, de akár egy taxikártyával is.

Mindenképp kell a céges autó – de honnan és hogyan vegyük meg?

A cégnek cégautó kell – ezt még viszonylag könnyű megállapítani, de az már egy érdekesebb kérdés, hogy milyen úton szerezze meg az autót!

  • Fordíthatja autóvásárlásra a saját tőkéjét – feltéve, hogy rendelkezik ennyi tartalékkal, és ennek befektetése nem jelent kockázatot a jövőben.
  • Vehet autót hitelből – aminek az előnyeit és hátrányait nyilván nem kell bemutatni senkinek.
  • Igénybe vehet nyílt vagy zárt végű pénzügyi lízinget – ezekről erről szóló cikkünkbentöbbet is megismerhet.
  • Bérelhet autót operatív lízing (tartós bérlet) keretein belül – ennek előnyeiről lentebb írunk majd.

Hogyan válasszam ki a legjobb megoldást?

Hogyan válasszam ki a legjobb megoldást?

Értelemszerűen, ahogy szinte mindig, ebben az esetben is a pénz beszél: 3 fő tényezőt kell ebből a szempontból figyelembe vennünk:

  • a beszerzési költséget,
  • a fenntartási költségeket,
  • valamint a maradványértéket.

Nézzük, melyik esetben mikre kell figyelnünk…

Mi a legjobb megoldás a beszerzési ár szempontjából?

  • Az autóvásárlás egyértelmű előnye nyilvánvalóan az, hogy az ár kifizetése után már csak a fenntartási költségekkel kell foglalkoznunk, hiszen az autó a tulajdonunkban van – hátránya azonban ugyanebből származik, ugyanis ez egyszerre egy nagyobb befektetést igényel, és nem biztos, hogy ezt minden vállalkozás megengedheti magának.
  • A hitel esetén már nem olyan megterhelő elsőre az autó beszerzése, viszont hosszú távon a törlesztőrészletek kamatai formájában messze többet fizetünk ki, mint ami az autó vételára volt.
  • Zárt és nyílt végű pénzügyi lízing esetén szükség van önerőre is az induláshoz, ami nyilván nem olyan mértékű terhet jelent, mint az autóvásárlás, de azért mindenképp figyelembe kell venni.
  • Az operatív lízing előnye, hogy nincs szükség hozzá önrészre (vagy csak nagyon kevésre), így az indulásnál nem kell nagy összegeket lekötnünk.

Mit vegyünk figyelembe a fenntartási költségeknél?

Mit vegyünk figyelembe a fenntartási költségeknél?

A legnagyobb előnye ebből a szempontból is lízingnek van, ugyanis ha profi flottakezelő cégen keresztül szerezzük be a céges autónkat, akkor a biztosítóknál, szervizeknél is a nagyobb flottáknak járó kedvezményeket érhetjük el (még akkor is, ha nincs olyan sok autónk, mint amennyire ehhez szükség lenne).

Kisebb vállalkozásként tehát mindenképpen jobban járunk, ha nem saját magunk intézzük ezeket, hanem egy erre szakosodott szolgáltatót veszünk igénybe.

Miért fontos a maradványérték?

Nyilvánvalóan nem lesz örökké nálunk az autó – ezt érdemes már a legelején is figyelembe vennünk, hiszen az összköltségeinket jelentősen befolyásolja.

Amennyiben a mi tulajdonunkban van az autó (akár autóvásárlás, akár nyílt vagy zárt végű lízingen keresztül), a mi feladatunk lesz, hogy értékesítsük a használtautó piacon.

Kérdés persze, hogy melyik cégnek van erre ideje és energiája, arról nem is beszélve, hogy képes-e olyan áron eladni, mint ami valóban tükrözi az autó értékét.

Ezért (bár elsőre sokan nem hiszik annak) nagyon komoly előnye az operatív lízingnek, hogy a szerződés lejárta után is a lízingcég tulajdonában marad az autó.

Így Önnek nem a teljes autó árát kell kifizetnie a bérleti díjakon keresztül, hanem annak a maradványértékkel csökkentett részét.

Gondolja át, mennyi céges autóra van szüksége, és hogyan akarja beszerezni!

Gondolja át, mennyi céges autóra van szüksége, és hogyan akarja beszerezni!

A fentebbieket elolvasva valószínűleg már Ön is látja, hogy a cégautó kérdése nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Szerencsére bőven van lehetőség arra, hogy válogassunk a legjobb megoldások között – a kérdés csak az, hogy megtaláljuk-e, ami valóban a cég egyéni igényeinek a legjobban megfelel.

Amennyiben kérdései lennének, vegye fel velünk a kapcsolatot, mi pedig örömmel válaszolunk azokra.

Kérjen visszahívást itt!

"Ezúton szeretném megköszönni azt a magas szintű kiszolgálást, amit péntek este nyújtottatok. Nagyra értékelem. Egy jó barátom, aki mellettem ült a meccsen, le volt nyűgözve, hogy a meccs alatt telefonon el tudtam intézni az autó elvitelét és a csere autót. Mivel számára is aktuálissá vált az autó cseréje, ezért kérte, hogy adjam meg az elérhetőségeteket. Ezt megtettem utólagos engedelmeddel. Még egyszer köszönöm a hozzáállást."

Bartha László


"Nagyon köszönöm hírlevelét, tartalmas, megbízható segítségnek tartom. Mérlegképes könyvelőként dolgozom, a cégeimnek segítségként továbbítom az ön üzeneteit, hogy igény szerint használják fel."

Zádori Ágnes


"Tisztelt Molnár úr! 22 éve vezetek, ebből 19 évet úgy hogy céges autót.Vezettem multinál és kis pár fős cégnél ,de csak mint használó.Az autók mindig közel álltak hozzám,de a hozzájuk kapcsolódó költségek nem foglalkoztattak,hiszen ez a "tulaj gondja-baja".Persze véleményem mindig volt,hogy mit kellene venni,de ezt csak mint alkalmazott tettem. A közelmúltban egy barátom kereset meg,hogy induló vállalkozásához gépkocsikat kell beszereznie,mit gondolok tudnék-e ebben segíteni neki. Persze azt gondoltam igen,de mondtam neki,hogy nekem is fel kell készülnöm, utána kell néznem dolgoknak. Az interneten keresgetve találtam az önök honlapjára. Egyből meg tetszett és feliratkoztam a "Amit a cégautó választás előtt tudnia kell" című levélsorozatunkra.Számos új és fontos információt és választási szempontot tudtam meg. Azt gondolom,hogy most még nem tudok annyit mint önök,hiszen ez is egy szakma,de rávilágított,hogy miért érdemes itt is profikhoz fordulni. Viszont az önök álltál adott információkat felhasználva el tudok indulni és tudom mire kell odafigyelnem egy tárgyaláson hogy a lehető legoptimálisabban tudjuk kiválasztani a számunkra legjobb cégautókat."

Habele Gyula


"Nagyon tetszett az 5 lépéses anyag. Tanulságos, érthető és nagyon részletes. Profi munka, gratulálok hozzá. Én a másik oldalon - a javítók területén - dolgozom, de így is nagyon sok hasznos információval lettem okosabb."

Együd Imre
Opel Molnár


"Meddig használjunk egy cégautót? Mire jó a flottakezelés? Nem hogy a választ nem tudtam, de a kérdés sem fogalmozódott meg bennem soha. A kocsik költségét is lehet minimalizálni, tudatosan tervezni? Ez volt a legnagyobb újdonság, amit az 5 részes levélsorozatból megtanultam."

Illyés György
OM Audit Kft.